Leden aan het Woord: Vanda

Dat Aikido de kunst is van het overtuigen dat een aanval zinloos is, was náátuurlijk niet wat mij in eerste plaats naar een proefles bracht. Tss. Ik had geen conditie en ontspanning was hard nodig. Dat klonk als sporten. En dus maakte ik een lijst van alle sportvormen wat ik wou uitproberen, met Aikido bovenaan.

En dus deed ik mee met een proefles. Het was een stralende dag eind mei, compleet met bloemen en vogelzang. Buiten zat een groep te wachten, vrolijk in gesprek. Ik werd hartelijk welkom en vond ze meteen gezellig.

Na de proefles was ik sprakeloos. Achteraf gezien, ben ik als allereerst in de ban geraakt van de warme welkom. Intentie en etiquette zijn een belangrijk onderdeel van je training. Je krijgt niet alleen een goede conditie, maar ook goede manieren!

In tweede plaats, ben ik bezweken – letterlijk – voor de sierlijke bewegingen. Daar stond ik: “Ah… wat mooi, ja leuk, proberen!”. En voordat ik erg in had, lag ik plat op de grond. Waren dat de beginners?! Ik zal jullie een geheim vertellen: al die sierlijke bewegingen, wanneer goed uitgevoerd, zijn eigenlijk ontzettend effectieve verdedigingsvormen die in een klem of een worp eindigen. Of klem én een worp, als de kans zich voordoet…

Aikido is wat jij ervan maakt. Doe je gewoon mee voor de ontspanning en conditie? Of train je stevig voor de uitdaging? Alleen naar de training gaan? Of fanatiek alle stages bijwonen? Daar is alle ruimte voor. Er valt altijd wat te leren over je zelf en de techniek in een training. En dat maakt Aikido nou zo fantastisch!

Vanda.

Aikido in Utrecht